Wat betekent de slogan ‘Let op! Geld lenen kost geld?’
‘Let op! Geld lenen kost geld’ is een verplichte kredietwaarschuwing die van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) getoond moet worden bij reclames over leningen. Je ziet op onze vergelijkingssite de slogan dan ook regelmatig. De waarschuwing ‘Geld lenen kost geld’ wijst je erop dat geld lenen altijd geld kost. Je moet namelijk rente betalen over de lening en daarom is het verstandig om niet meer te lenen dan nodig.
Geld lenen kost ook geld
Geld lenen kost je dus altijd geld. Als je een persoonlijke lening afsluit, moet je namelijk elke maand geld terugbetalen aan de kredietverstrekker. Bovenop die aflossing betaal je rente. De terugbetaling is natuurlijk niet anders dan het in maandelijkse termijnen teruggeven van het geld dat je hebt geleend. Maar de rente zorgt ervoor dat geld lenen geld kost.
Bij een doorlopend krediet kost geld lenen ook geld. Als je geld opneemt uit het krediet, betaal je elke maand een percentage van de kredietlimiet om de aflossing en rente te betalen. Dit meestal 1,5 of 2 procent.
Hoeveel geld een lening kost, hangt dus vooral af van hoeveel rente je betaalt. Tijdens het vergelijken op Geld.nl zie je naast de rente voor een lening ook meteen voor elke lening hoeveel je per maand moet betalen. Daarnaast kun je bij elke lening bekijken wat de totale kosten zijn. Zo weet je dus precies waar je aan toe bent en kun je bepalen of de lening aanvragen voor jou verantwoord is.
Geld lenen kost geld en de AFM
Omdat geld lenen geld kost en te veel lenen ervoor kan zorgen dat mensen in de financiële problemen komen, verplicht de toezichthouder AFM alle financiële ondernemingen om de geld lenen kost geld banner bij elke lening reclame te tonen. De banner bevat de waarschuwingszin ‘Let op! Geld lenen kost geld’ en een logo. Op deze pagina van de AFM vind je alle details hierover.
Heeft waarschuwing Geld lenen kost geld effect?
Ondanks dat de waarschuwing geld lenen kost geld heel belangrijk is, heeft het weinig effect op het gedrag van consumenten, blijkt uit onderzoek van de AFM. Het heeft nauwelijks invloed op de keuzes die consumenten maken bij het afsluiten van een lening.
De waarschuwing is gelukkig niet het enige dat financiële partijen doen om je te beschermen tegen te veel lenen. Kredietverstrekkers moeten, als je een lening aanvraagt, ook altijd controleren of het leenbedrag verantwoord is voor je financiële situatie. Dit doen ze door te controleren of je met je inkomen en vaste lasten elke maand voldoende geld overhoudt om de lening te kunnen terugbetalen. Hier kun je direct je maximale lening berekenen. Zo zie je direct of het gewenste leenbedrag voor jou verantwoord is.