Wat is een inboedelwaardemeter en hoe kun je de waarde van je inboedel bepalen?
Met de inboedelwaardemeter bepalen woonverzekeraars de waarde van je inboedel, zonder dat ze van alle spullen in je huis precies hoeven te weten wat jij ervoor hebt betaald. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet meer alle aankoopbonnen van je spullen in bezit hebt. In dit artikel lees je hoe de inboedelwaardemeter werkt en welke manieren er nog meer zijn om de waarde van je inboedel te bepalen.
Hoe werkt de inboedelwaardemeter?
Ga je een inboedelverzekering afsluiten? Dan wil de verzekeraar weten hoeveel je inboedel ongeveer waard is. Hoe hoger de waarde van je spullen, hoe meer premie die je voor je inboedelverzekering betaalt. Gelukkig hoef je tegenwoordig meestal niet zelf met bonnetjes in de weer om een lijst te maken van alle spullen in huis en hoeveel je daarvoor hebt betaald. Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor de inboedelwaardemeter ontwikkeld. Daarmee maken verzekeraars aan de hand van enkele gegevens een inschatting van de waarde van je inboedel.
De inboedelwaardemeter kijkt naar:
- Je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer spullen van waarde je meestal hebt.
- Je inkomen. Mensen met een hoger inkomen hebben meestal ook meer en duurder spullen in hun huis.
- Je gezinssamenstelling. Een gezin met kinderen heeft nu eenmaal meer inboedel dan een alleenstaande.
- De grootte van de woning. In groter huis passen meer spullen, dus hoe groter je huis, hoe hoger de berekende inboedelwaarde wordt.
Natuurlijk is niet iedere situatie hetzelfde. Misschien bezit jij wel een bijzondere collectie audioapparatuur, sieraden of kunst. Daarom vraagt de inboedelwaardemeter ook om de waarde van deze spullen in te vullen. Zo weet je zeker dat deze spullen ook goed verzekerd zijn.
Tip! Tijdens het verzekeringen vergelijken op Geld.nl vragen we je ook om de benodigde gegevens voor de inboedelwaardemeter in te vullen. Je kunt dan ook direct zelf de waarde van bijvoorbeeld kunst, sieraden en andere bijzondere bezittingen opgeven. Zo houden we bij het berekenen van de premies meteen rekening met de juiste inboedelwaarde.
Waarom inboedelwaardemeter gebruiken?
Misschien vraag je je nu af: als de verzekeraar een schatting van de waarde van mijn inboedel maakt, is de kans toch heel groot dat die niet klopt voor mijn situatie? Dat is waar. Daarom geven verzekeraars je, als je gebruik maakt van de inboedelwaardemeter, garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat als je inboedel later meer waard blijkt te zijn dan berekend, je bij een schade toch voldoende vergoed krijgt.
Natuurlijk verandert de waarde van je inboedel door de jaren heen. Je koopt nieuwe spullen of krijgt kinderen en moet een kinderkamer inrichten. Verzekeraars houden met de veranderingen zelf al rekening door elk jaar de waarde van je inboedel met een bepaald percentage te verhogen. Daarnaast stellen sommige verzekeraars verplicht dat je elke vijf jaar de inboedelwaardemeter opnieuw invult.
Ook is het altijd verstandig om grote wijzigingen meteen door te geven aan je verzekeraar. Trekt je partner bij je in of krijg je een kind? Geef dit op tijd door. Niet alleen verandert dan de waarde van je inboedel, maar de verzekeraar houdt dan ook rekening met je nieuwe gezinssituatie. Geef je de wijzigingen niet door? Dan heb je kans dat de spullen van je partner niet verzekerd zijn of dat een schade die je kind veroorzaakt niet vergoed wordt.
Inboedelwaardemeter niet altijd bruikbaar
In bijzondere situaties is het voor verzekeraars niet mogelijk om de inboedelwaardemeter te gebruiken. Bijvoorbeeld als je inkomen hoog is, of als je een groot huis hebt. In die gevallen wordt de waarde van je inboedel bepaald met een taxatie of inboedellijst.
Waarde inboedel bepalen met inboedellijst
Een inboedellijst is een door jou opgestelde lijst met daarop alles wat je aan inboedel in huis hebt en de waarde van deze spullen. Vervolgens tel je alles bij elkaar op. Dat is de waarde van je totale inboedel. Hier vind je een voorbeeld van een inboedellijst.
Dit is nogal een tijdrovende klus. Je moet overal aan denken. Niet alleen aan al je meubels, de vloerbedekking en gordijnen, maar ook aan al je kledingenstukken, je boekencollectie, kunst en meer. Wij raden je aan om de inboedellijst te maken in een Excelbestand op je computer. Met een formule kun je dan de totale waarde berekenen, zodat er geen rekenfouten ontstaan. Je kunt de lijst gemakkelijk uitbreiden of aanpassen als je nieuwe spullen koopt of iets vervangt in je huis.
Tip! Werk in elk geval elke vijf jaar de inboedellijst bij. Is de waarde van je inboedel erg veranderd? Geef dit dan door aan je verzekeraar. Die kan de premie dan aanpassen. Zo ben je altijd voldoende verzekerd.
Waarde inboedel bepalen met taxatie
In plaats van zelf een inboedellijst te maken, kun je ook een taxatie laten uitvoeren door een erkende taxateur. Soms stelt de inboedelverzekeraar dit zelfs verplicht. Daarnaast heb je dan waarschijnlijk een meer betrouwbare bepaling van je inboedelwaarde. Dat is erg belangrijk. Als je namelijk de inboedelwaardemeter niet gebruikt, krijg je bij de meeste verzekeraars geen garantie tegen onderverzekering. Geef je dus per ongeluk een te laag bedrag door voor je inboedelwaarde , dan vergoedt de verzekeraar bij een schade niet de volledige waarde.
Rekenvoorbeeld:Stel je voor: je inboedel is 200.000 euro waard en jij geeft maar 150.000 euro door als verzekerde waarde. Als bij een grote brand je volledige inboedel verloren gaat, vergoedt je verzekeraar dan maar 150.000 euro. Maar ook bij een kleine schade betaalt de verzekeraar minder uit. Je verzekerde waarde bedraagt 75% van je daadwerkelijke inboedelwaarde. Dat betekent dat de verzekeraar bij elke schade maximaal 75% vergoedt.
Het is dus ook echt in je eigen belang om een goede inboedelwaarde door te geven aan de verzekeraar. Via de website van de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in roerende zaken vind je een erkende taxateur bij jou in de buurt.