Hoe werkt een hypotheek voor een tweede huis?
Heerlijk elk weekend naar je tweede huis aan het strand of in de bossen. Het is voor veel mensen een droom. Of misschien koop je een recreatiewoning juist als investering, om deze te verhuren. Wat je reden ook is, een tweede hypotheek is de meest logische optie om je vakantiehuis te financieren. In dit artikel lees je hoe een hypotheek voor een recreatiewoning werkt en geven we je enkele handige tips.
1. Controleer of een hypotheek voor je recreatiewoning mogelijk is
Wil je een hypotheek voor een 2e huis afsluiten, dan stellen banken een aantal voorwaarden aan de woning. Zo moet de vakantiewoning:
- In Nederland staan
- Van steen en niet verplaatsbaar zijn
- Aangesloten zijn op het water- en elektriciteitsnetwerk
- Op eigen grond staan (de grond moet dus ook van jou zijn)
- Als recreatiewoning in het bestemmingsplan van de gemeente staan
Alleen als je woning aan deze voorwaarden voldoet, kun je een tweede hypotheek krijgen voor je recreatiewoning.
Tip!Voldoet je 2e huis niet aan deze voorwaarden? Dan is een persoonlijke lening de best passende optie om je recreatiewoning te financieren.
2. Recreatiewoning hypotheek berekenen
Hoeveel je met een tweede hypotheek kunt lenen voor je recreatiewoning, hangt af van twee factoren:
- De waarde van de vakantiewoning
- Je financiële situatie
Hypotheekverstrekkers financieren een tweede woning nooit volledig. Je kunt meestal maximaal 70 procent van de woningwaarde lenen. De overige 30 procent moet je dus zelf betalen. Dit kan met je spaargeld of je kan er een lening voor afsluiten. Meer daarover lees je hier: Tweede huis financieren.
Daarnaast kijkt de hypotheekverstrekker naar je inkomen en vaste lasten. Je moet elke maand je tweede hypotheek kunnen betalen zonder in de financiële problemen te komen. Daarom controleert de bank of je na het betalen van de maandlasten van je tweede hypotheek nog genoeg geld over hebt om al je andere rekeningen en de boodschappen van te betalen.
Tip! Omdat de manier waarop de bank je maximale tweede hypotheek berekent vrij ingewikkeld is, kun je het beste een onafhankelijke hypotheekadviseur laten berekenen hoeveel je kunt lenen. Goed om te weten: als je op Geld.nl een hypotheekrente vergelijking maakt en een offerte aanvraagt, brengen we je gratis en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur.
3. Hypotheek op recreatiewoning, kies je hypotheekvorm
Je hebt bij een hypotheek voor een tweede woning de keuze uit twee hypotheekvormen: een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Je betaalt bij deze twee soorten hypotheken meestal precies dezelfde hypotheekrente voor je tweede huis. Het verschil zit vooral in hoe de maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je tweede hypotheek.
Bij een annuïteitenhypotheek zijn je maandlasten aan het begin laag en worden deze steeds hoger. Bij een lineaire hypotheek is het juist precies andersom. Daar betaal je de eerste jaren relatief veel voor je hypotheek en wordt je maandbedrag steeds lager. Meer hierover lees je in het artikel Lineair of annuïteit?
4. Heb je recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis?
Anders dan bij je eerste woning, heb je bij een tweede hypotheek voor een vakantiewoning geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag de rente die je betaalt dus niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Toch heeft een hypotheek voor je tweede huis wel een belastingvoordeel. Je recreatiewoning valt in box 3, waarin je belasting betaalt over je vermogen. De waarde van de tweede woning telt de Belastingdienst mee als je vermogen. De nog openstaande hypotheek voor je vakantiehuis mag je aftrekken van dit vermogen. Zo betaal je minder belasting over je vermogen en dus ook over je 2e woning.
5. Hypotheek voor vakantiewoning? Let goed op bij verhuren!
Ga je je recreatiewoning verhuren? Controleer dan goed de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je gewoon een tweede hypotheek afsluiten als je de woning tijdelijk verhuurt, bijvoorbeeld via AirBnB. De bank stelt dan wel voorwaarden aan hoelang je de recreatiewoning per keer mag verhuren en hoeveel dagen in het jaar. Daarnaast moet je voor de verhuur eenmalig toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker.
Ben je van plan om de woning het hele jaar te verhuren? Of bijvoorbeeld permanent te laten bewonen door je huurders? Dan moet je voor de tweede woning een beleggingshypotheek afsluiten. Hoe dat werkt, lees je hier: Beleggingspand financieren.
Tip! Controleer als je tweede woning verhuurt ook of je inboedelverzekering en je opstalverzekering schades vergoeden die tijdens de verhuur optreden. Niet elke woonverzekeraar vergoedt dat.
6. Hypotheek voor recreatiewoning met permanente bewoning, mag dat?
Misschien wil je de recreatiewoning helemaal niet verhuren, maar er juist zelf permanent in gaan wonen. Dit mag alleen als de gemeente je toestemming geeft om permanent in de vakantiewoning te wonen. Krijg je die toestemming niet, dan kun je ook geen hypotheek voor de recreatiewoning afsluiten als je er toch permanent in gaat wonen.
Geeft de gemeente toestemming voor permanente bewoning? Neem dan altijd contact op met een hypotheekadviseur of met verschillende hypotheekverstrekkers. Misschien vind je zo een hypotheekverstrekkers die je recreatiewoning met een ‘gewone’ hypotheek wil financieren. Het is dan immers je hoofdverblijf. Lukt je dit niet? Dan is de recreatiewoninghypotheek nog steeds een goede optie.
Let op! Als je permanent in de vakantiewoning woont (met toestemming van de gemeente), dan mag je rente voor je hypotheek wel aftrekken.