Waar moet je op letten bij een hypotheek voor een huis in het buitenland?
Een (tweede) huis in het buitenland kopen is voor veel mensen een droom. Maar hoe ga je dat financieren? Een hypotheek voor je huis in het buitenland is de meest logische financiering. Echter krijg je zo’n hypotheek niet zomaar. In dit artikel geven we je enkele handige tips, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden bij een hypotheek in het buitenland.
1. Bij welke Nederlandse bank hypotheek voor vakantiewoning buitenland?
Nederlandse banken zijn heel voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek voor een huis in het buitenland. Omdat het onderpand in het buitenland staat en zij er geen zicht op hebben, lopen ze een groot risico. Er zijn dus maar weinig banken in Nederland die je een hypotheek geven om een huis in het buitenland te kopen. Je maakt het meeste kans bij:
- Je huisbank, als je een private banking klant bent. Private banking afdelingen (voor vermogende klanten) hebben vaak meer ervaring met het financieren van huizen in het buitenland. Als de bank je zelf geen buitenland hypotheek wil verstrekken, kunnen ze je in elk geval helpen een hypotheekverstrekker in het buitenland te vinden.
- Een grootbank die ook kantoren in het buitenland heeft. De grootbanken Rabobank en ABN AMRO hebben ook filialen in andere landen. Heeft de bank een filiaal in het land waar jij een woning wilt kopen? Dan is de kans groter dat ze je een hypotheek voor het buitenland willen verstrekken.
Let op! Als het lukt om in Nederland een hypotheek af te sluiten voor je tweede huis in het buitenland, betaal je altijd een hogere hypoheekrente. De rentarieven voor een buitenland hypotheek zijn hoger, omdat de bank met zo’n hypotheek in het buitenland meer risico loopt.
2. Hypotheek voor vakantiehuis buitenland bij buitenlandse bank?
Willen deze banken je geen hypotheek verstrekken voor je buitenlandse woning? Dan zul je een hypotheek moeten afsluiten in het betreffende land. Zeker als je de taal van het land niet goed spreekt, raden we je aan dit niet zelf te doen. Ga op zoek naar een hypotheekadviseur die ervaring heeft in het betreffende land. Zo voorkom je dat je een hypotheek afsluit die niet bij je past.
3. Hypotheek voor buitenland, laat je goed adviseren
Als je een huis koopt in het buitenland, krijg je ook te maken met de regelgeving in het betreffende land. Denk aan:
- Of je in het betreffende land belasting moet betalen voor de woning en eventuele inkomsten uit de verhuur
- Welke lokale belastingen (gemeentebelastingen) je betaalt
- Regels waar je woning aan moet voldoen.
Voorkom onaangename verassingen en laat je goed adviseren door een financieel adviseur en/of een juridisch adviseur die ervaring heeft in het betreffende land.
Let op! De hypotheken die je op Geld.nl vergelijkt zijn alleen beschikbaar voor huizen in Nederland. Wij kunnen je niet helpen bij de financiering van een huis in het buitenland.