Hoe kun je boeterente berekenen en is die aftrekbaar?
Wil je je hypotheek oversluiten of in één keer een groot deel van je hypotheek aflossen? Als je dit doet voor het einde van je rentevaste periode, betaal je bijna altijd een boeterente. In dit artikel legt vergelijkingssite Geld.nl uit hoe je de boeterente berekent en of de boeterente aftrekbaar is.
Waarom boeterente betalen?
Wanneer je een rentevaste periode kiest, heb je zelf gedurende die periode de zekerheid dat je hetzelfde rentepercentage blijft betalen. Aan de andere kant heeft de bank hierdoor ook een zekerheid over de rente-inkomsten die ze van jou ontvangt. Besluit je voor het einde van die periode je hypotheek over te sluiten of een groot deel van de hypotheeksom af te lossen, dan loopt de bank een deel van de verwachte rente-inkomsten mis. Daarom betaal je in zulke gevallen een boeterente aan de bank. Het is dus eigenlijk een compensatie voor de misgelopen rente-inkomsten.
Let op! Je mag bij de meeste hypotheekverstrekkers elk jaar 10 of 20 procent van de hypotheeksom aflossen op je hypotheek zonder boete. Je betaalt bij extra aflossen dus alleen een boeterente als de aflossing hoger is dan het boetevrije deel.
Boeterente bij verkoop huis
Bij de meeste banken betaal je geen boeterente als je je huis verkoopt. Je lost met de opbrengst van de woning weliswaar vervroegd je hypotheek af, maar de meeste hypotheekverstrekkers beschouwen verkoop van de woning als een uitzondering. Toch zijn er wel een paar hypotheekverstrekkers die een boeterente rekenen als je je huis verkoopt en de hypotheek daardoor aflost voor het einde van je rentevaste periode. Controleer dit dus goed in de voorwaarden van je hypotheek.
Boeterente berekenen
Hoeveel boeterente je betaalt, hangt af van hoeveel rente-inkomsten de bank misloopt. Als je dit heel precies wilt berekenen, is dat best ingewikkeld. Ook gebruikt elke hypotheekverstrekker een eigen rekenmethode. Je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker kan daarom het beste voor je berekenen hoeveel boeterente je betaalt. Als je zelf alvast een indicatie berekening wilt maken voor de boeterente, doe je dit als volgt:
- Bepaal hoe hoog je hypotheek is na aftrek van het bedrag dat je boetevrij mag aflossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je jaarlijks maximaal 10 of 20 procent van je hypotheek boetevrij aflossen. Dit deel trek je voor deze berekening af van je openstaande hypotheeksom.
- Kijk vervolgens hoeveel hypotheekrente je nu betaalt. Dit vind je dus op het jaaroverzicht van je hypotheekverstrekker of je persoonlijke online hypotheekomgeving.
- Kijk hoeveel hypotheekrente je nu bij dezelfde bank betaalt voor dezelfde hypotheek met de resterende looptijd. Loopt je hypotheek nog 5 jaar? Dan kijk je naar de huidige hypotheekrente die de bank vraagt aan nieuwe klanten voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar.
- Bereken hoeveel hypotheekrente de hypotheekverstrekker misloopt. Dit leggen we je uit aan de hand van een voorbeeld berekening.
Voorbeeld boeterente hypotheek berekenen bij oversluiten of volledig aflossen
Stel je hebt nu een hypotheekschuld van 200.000 euro. Hierop mag je elk jaar 20 procent boetevrij aflossen. We trekken dus één keer 20 procent van je hypotheekschuld af. Hierdoor houd je 160.000 euro over. Vervolgens ziet de berekening er als volgt uit:
- Als je op dit moment 4 procent hypotheekrente betaalt, betaal je normaal 6.400 euro aan hypotheekrente per jaar (4 procent van 160.000 euro).
- Je rentevaste periode loopt nog 5 jaar en je hypotheekverstrekker vraagt voor een nieuwe hypotheek met 5 jaar vast 1 procent hypotheekrente. Tegen die rente zou de bank over jouw hypotheeksom van 160.000 euro nog 1.600 euro rente per jaar krijgen.
- Het verschil tussen 6.400 en 1.600 euro is 4.800 euro. De bank loopt dit bedrag aan rente mis per jaar. Als je dit maal 5 doet (voor de resterende 5 jaar) kom je op 24.000 euro.
Je kunt er dus vanuit gaan dat je ongeveer 24.000 euro aan oversluitboete betaalt. Waarschijnlijk betaal je nog wat minder, omdat de bank je korting geeft voor het feit dat je de misgelopen rente in één keer betaalt in plaats van over een periode van 5 jaar.
Voorbeeld berekenen boeterente hypotheek bij deels extra aflossen
De bovenstaande voorbeeldberekening geldt als je de hypotheek in één keer helemaal aflost. Los je maar een deel af? Dan ziet de berekening er iets anders uit:
- Als je op de eerder genoemde hypotheek 75.000 euro aflost, trek je van die 75.000 eerst 20 procent van je hypotheeksom af. Dat deel mag je immers boetevrij aflossen. Je houdt dus 35.000 euro (75.000 euro min 20.000 euro) over.
- Met 4 procent rente betaal je over die 35.000 euro normaal gesproken 1.400 euro rente per jaar.
- Voor eenzelfde hypotheek als die jij hebt, vraagt de bank nu nog maar 1 procent rente. Tegen die rente zou de bank over de extra afgeloste 35.000 euro nog 350 euro rente per jaar krijgen.
- Er blijft dus (1.400 – 350) 1.050 euro aan misgelopen rente per jaar voor de bank over. Als je dit maal 5 doet (voor de resterende 5 jaar van je rentevaste periode) kom je op 5.250 euro. Dat zal dus ook ongeveer het bedrag worden dat je aan boeterente betaalt.
Let op! Dit zijn slechts globale berekeningen voor je boeterente. De exacte berekening verschilt per hypotheekverstrekker. In de voorwaarden van je hypotheek staat precies hoe je hypotheekverstrekker de boeterente berekent.
Is boeterente aftrekbaar?
De boeterente die je betaalt aan je hypotheekverstrekker is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt zowel voor de boeterente bij oversluiten, extra aflossen of verkoop van je huis. Je betaalt de boeterente in deze gevallen altijd in één keer aan je hypotheekverstrekker. Daarom mag je dit bedrag ook in één keer aftrekken bij je belastingaangifte over het jaar waarin je de boete hebt betaald.
Let op! Als je je hypotheek verhoogt om de boeterente te betalen, mag je de hypotheekrente over het deel waarmee je de hypotheek verhoogt niet aftrekken.
Aftrekbaarheid boeterente- Hoeveel krijg ik terug van de belasting?
Hoeveel je terugkrijgt van de belasting als je je boeterente aftrekt, hangt af van het percentage inkomstenbelasting dat je betaalt. We leggen dit uit met een rekenvoorbeeld.
Boeterente aftrekbaar voorbeeld
Als je de AOW-leeftijd nog niet heb bereikt, gelden in 2024 voor jou de volgende belastingschijven.
Belastbaar inkomen | Percentage belasting dat je betaalt |
Tot € 75.518 | 36,97% |
Vanaf € 75.518 | 49,5% |
Stel dat je inkomen 50.000 euro per jaar is. Dit valt dan dus volledig in de eerste schijf. Hierover betaal je normaal 18.485 euro (36,97 procent) aan belasting.
Nu mag je 20.000 euro aan betaalde boeterente aftrekken van je inkomen. Je houdt dan nog 30.000 euro aan belastbaar inkomen over. Hierover moet je 11.091 euro aan belasting betalen.
Het verschil tussen 18.485 euro en 11.091 euro is 7.394 euro. Dat bedrag krijg je terug van de belasting. Precies 36,97 procent van de betaalde boeterente.
Valt je inkomen voor een deel in de tweede schijf? Dan krijg je alleen 49,5 procent van je betaalde boeterente terug als het deel van je inkomen in de tweede schijf minimaal net zo hoog is als de boeterente die je hebt betaald. Alleen dan valt de boeterente namelijk volledig in de tweede schijf.
Valt je boeterente voor een deel in de eerste en een deel in de tweede schijf? Dan krijg je tussen de 36,97 en 49,5 procent van de boeterente terug.