Wat is afsluitprovisie bij een hypotheek?
Als je vóór 2013 een hypotheek afsloot via een hypotheekadviseur, dan ontving de adviseur hiervoor geld van de hypotheekverstrekker. Deze beloning werd een afsluitprovisie genoemd. Vanaf 2013 bestaat de afsluitprovisie niet meer. Je betaalt nu zelf afsluit- en advieskosten aan de bank of hypotheekadviseur. In dit artikel lees je alles over de afsluitprovisie en waar je op moet letten bij afsluitkosten voor je hypotheek.
Waarom bestaat afsluitprovisie niet meer?
Door de afsluitprovisie was het voor een hypotheekadviseur verleidelijk de hypotheek voor zijn klant af te sluiten bij de hypotheekverstrekker waar hij de hoogste afsluitprovisie kreeg. Hierdoor kregen klanten misschien een hypotheek die niet de goedkoopste of best passende voor hen was. Daarom heeft de overheid de afsluitprovisie vanaf 2013 verboden.
Natuurlijk moet een hypotheekadviseur nog steeds geld verdienen voor zijn diensten. Daarom betaal je nu zelf afsluit- en advieskosten aan de hypotheekadviseur. Voordeel is dat je nu precies weet hoeveel de hypotheekadviseur aan jou verdient en dat hij aan jou duidelijk moet maken welke diensten hij voor je verricht.
Overigens betaalde je ten tijden van de afsluitprovisie hier ook voor als klant. De beloning die de adviseur van de hypotheekverstrekker kreeg, zat namelijk verwerkt in je hypotheekrente. Hierdoor was je hypotheekrente hoger en je hypotheek dus duurder.
Is afsluitprovisie hypotheek aftrekbaar?
De kosten voor een hypotheekadvies liggen rond de 1.000 tot 1.500 euro. Je mag deze kosten aftrekken van de belasting bij de aangifte over het jaar waarin je de hypotheek afsluit. Zo krijg je een deel van de afsluitprovisie terug van de Belastingdienst.
Besparen op provisie hypotheek? 3 tips!
Zoals je hebt gelezen, is de provisie voor je hypotheek een flinke kostenpost. Gelukkig kun je hier flink op besparen. Wij geven je 3 handige tips:
1. Vergelijk meerdere hypotheekadviseurs
De kosten verschillen al snel enkele honderden euro’s tussen diverse hypotheekadviseurs. Vraag daarom altijd bij meerdere hypotheekadviseurs een gratis oriëntatiegesprek aan. Hierin kan de adviseur je een inschatting geven van de afsluitprovisie en advieskosten. Ook vertelt hij je welke diensten hij verricht voor dat geld. Zo kun je zelf verschillende adviseurs met elkaar vergelijken. Meer weten over hoe je een goede hypotheekadviseur kiest? Lees dan het artikel Onafhankelijk hypotheekadvies
2. Bereid zelf zoveel mogelijk voor
Bij sommige hypotheekverstrekkers en -adviseurs krijg je korting als je zelf al de benodigde papieren en gegevens hebt verzameld vóór het adviesgesprek. In het artikel Welke documenten nodig voor hypotheek? vind je welke papieren je allemaal nodig hebt.
3. Kies voor de laagste hypotheekrente
Op basis van je adviesgesprek zoekt de adviseur verschillende hypotheken uit die passen bij je situatie en wensen. Door hieruit de laagste hypotheekrente te kiezen, houd je de kosten van je hypotheek zo laag mogelijk. Op die manier kun je de provisie en advieskosten compenseren.