Waar moet je op letten bij een elektrische auto verzekeren?
Een elektrische auto is minder belastend voor het milieu dan een benzineauto. Ook zijn de stroomkosten volle accu stukken lager dan de kosten voor een volle tank benzine. Toch is elektrisch rijden niet op elk front goedkoper: een elektrische auto verzekeren is vaak duurder dan een verzekering voor een benzineauto, zo blijkt uit onderzoek van Geld.nl. Toch kun je ook op de verzekering van je elektrische auto veel geld besparen. In dit artikel geven we enkele handige tips, waarmee je zeker de beste én voordeligste autoverzekering voor je elektrische auto vindt.
1. Verzekering elektrische auto, hoe werkt dat?
Je kunt je elektrische auto bij de meeste autoverzekeraars gewoon verzekeren. Je hebt dus geen speciale autoverzekering voor elektrische auto’s nodig. Je kunt de volgende drie verzekeringen kiezen voor je elektrische auto:
- WA autoverzekering: Met een WA autoverzekering vergoedt de verzekeraar alleen schades die je met jouw auto veroorzaakt aan andere voertuigen. Je bent dus niet verzekerd voor diefstal of schades die anderen veroorzaken aan jouw elektrische auto.
- WA beperkt casco autoverzekering: Met een WA beperkt casco autoverzekering is je elektrische auto ook verzekerd tegen diefstal, brand en stormschades.
- Allrisk autoverzekering: De allrisk autoverzekering biedt de meest uitgebreide dekking voor je elektrische auto. Hiermee ben je niet alleen verzekerd tegen schade die je bij anderen veroorzaakt, maar ook tegen schades aan je eigen auto die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Een allrisk autoverzekering is de beste keuze voor nieuwere, elektrische auto’s. Op zoek naar een Tesla verzekering? Ook dan is een allrisk autoverzekering de verstandigste keuze.
2. Elektrische auto verzekeren? Hier let je op!
Wil je jouw elektrische auto zo goed mogelijk verzekeren? We hebben een korte checklist voor je samengesteld, zodat je precies weet waar je op moet letten als je een autoverzekering voor je elektrische auto gaat afsluiten.
- Laadkabels meeverzekerd?: Bij veel autoverzekeraars zijn je laadkabels meeverzekerd als je minimaal een WA beperkt casco autoverzekering afsluit. Dit is echter niet bij alle verzekeraars het geval, dus controleer dit altijd voordat je een autoverzekering voor je elektrische auto afsluit.
- Verzekering accu elektrische auto: Is de accu van je elektrische auto opgenomen in de cataloguswaarde? Dan is de accu onderdeel van je voertuig en dus meeverzekerd via je autoverzekering. Bij nieuwe auto’s is de accu nagenoeg altijd meegenomen in de cataloguswaarde. Als je de accu huurt (bijvoorbeeld omdat je een tweedehands elektrische auto hebt gekocht zonder accu), is deze niet meeverzekerd. Je kunt de accu dan het best verzekeren bij de eigenaar of verhuurder.
- Check de nieuwwaarderegeling: Met de nieuwwaarderegeling vergoedt je verzekeraar bij diefstal of total loss van je elektrische auto, voldoende geld om een soortgelijke auto terug te kunnen kopen. Je elektrische auto moet dan wel minimaal beperkt casco verzekerd zijn. Er is altijd een maximum bedrag dat je terugkrijgt volgens de nieuwwaarderegeling. Dit maximum bedrag verschilt per verzekeraar. Check dus altijd welk maximum bedrag jouw autoverzekering hanteert.
- Laadpaal verzekering: Je autoverzekering vergoedt geen diefstal van of schade aan je laadpaal. Je kunt je laadpaal wel meeverzekeren bij je woonverzekering.
3. Verzekering elektrische auto duurder? Houd de kosten laag!
Zoals we al even aanstipten, is een autoverzekering voor een elektrische auto vaak duurder dan voor een benzineauto. Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat je voor het verzekeren van een elektrische auto ruim 200 euro per jaar meer betaalt. Dit komt omdat een elektrische auto vaak duurder is in aanschaf. Ook wegen elektrische auto’s vaak meer dan benzineauto’s, door het gewicht van het accupakket. Schades aan elektrische auto’s zijn om deze redenen vaak fors duurder.
Ben je op zoek naar een autoverzekering voor je elektrische auto? Dan wil je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. De premieverschillen tussen autoverzekeraars zijn groot. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste verzekering voor je elektrische auto kan oplopen tot wel 80 euro per maand. Ga daarom autoverzekeringen vergelijken op Geld.nl. Zo vind je direct de beste én de goedkoopste autoverzekering voor jouw elektrische auto.