Kun je een auto verzekeren op een andere naam dan de eigenaar?
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op naam van iemand anders.
1. Auto verzekeren die niet op jouw naam staat? Denk aan de gevolgen!
Toch besluiten mensen soms te liegen tegen de autoverzekeraar over op welke naam het kenteken van de auto staat. Bijvoorbeeld om een zoon of dochter te helpen die anders een hoge premie moet betalen. Of om die goede vriend die zelf geen verzekering kan afsluiten, uit de brand te helpen. Maar pas op, de gevolgen hiervan zijn groot. De verzekeraar komt er bijna altijd achter als de auto die je hebt verzekerd niet op jouw naam staat. Met als gevolg dat de verzekeraar een eventuele schade niet uitkeert en dat jij een aantekening wegens fraude krijgt. Met deze aantekening kun je vervolgens zelf ook acht jaar lang geen autoverzekering afsluiten.
2. Verzekering auto op andere naam, dan geen schadevrije jaren
Als iemand anders de auto voor jou heeft verzekerd, rijd je misschien wel extra voorzichtig. Als jij schade rijdt, gaat de premie die de ander voor jou betaalt immers omhoog. Wel zonde natuurlijk dat jij dan niet wordt beloond voor je goede rijgedrag. Degene op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt de schadevrije jaren op. Ga je vervolgens later op je eigen naam een autoverzekering afsluiten, dan heb je hier niks aan. Door je auto gewoon op je eigen naam te verzekeren, bouw je zelf schadevrije jaren op en gaat je premie vanzelf steeds verder omlaag.
3. Auto op eigen naam verzekeren: betaal niet te veel
Veel mensen die een auto op een andere naam willen verzekeren, doen dit omdat ze anders een hoge premie betalen. Bijvoorbeeld omdat ze tot een risicogroep behoren of geen schadevrije jaren hebben. Maar ook door de autoverzekering op je eigen naam te zetten, kun je flink besparen. Ga je autoverzekering vergelijken op Geld.nl en wij vergelijken voor jou het grootste aanbod autoverzekeraars. Zo vind jij de laagste premie voor jou en betaal je niet te veel!
4. Autoverzekering met bestuurder die niet de eigenaar is? Geef het door
Ook al heb je de autoverzekering niet op iemands anders naam gezet, misschien rijdt er wel regelmatig iemand anders in de auto waarvan jij de eigenaar bent. Rijdt bijvoorbeeld je kind geregeld in jouw auto of leen je de wagen elke week uit aan de buurvrouw? Geef dit dan door aan je verzekeraar. Ook hier geldt namelijk: komt de verzekeraar erachter dat iemands anders vaak in je auto rijdt, dan krijg je eventuele schade niet vergoed. Bovendien krijg je ook dan een aantekening voor verzekeringsfraude. Meer hierover lees je in het artikel Regelmatige bestuurder autoverzekering.
Auto verzekeren die niet op je naam staat? Niet doen!
Kortom, zet nooit een auto van een ander op je naam, behalve als het je partner is. Je helpt er de ander niet mee, want die bouwt zelf geen schadevrije jaren op en betaalt dan later alsnog een hoge premie. Daarnaast zijn de gevolgen voor jezelf enorm: je loopt het risico dat je zelf voor schades opdraait en een aantekening voor verzekeringsfraude krijgt.