Waarop letten bij een autoverzekering met negatieve schadevrije jaren?
Als je negatieve schadevrije jaren hebt, kun je niet zomaar ergens anders een nieuwe autoverzekering afsluiten. Gelukkig zijn er wel veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat je zo snel mogelijk toch weer een goedkope autoverzekering afsluit. Denk aan je negatieve schadevrije jaren afkopen en schades zoveel mogelijk zelf betalen. Wij leggen je uit hoe schadevrije jaren in de min werken en geven je enkele handige tips
Wat zijn negatieve schadevrije jaren?
Negatieve schadevrije jaren, ook wel min jaren genoemd, krijg je als je schade claimt bij je autoverzekering, terwijl je nog niet voldoende schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bijvoorbeeld als je meerdere schades claimt in één jaar of als je als beginnend bestuurder een schade claimt. Je belandt dus qua schadevrije jaren in de min. Het negatieve aantal schadejaren kan niet verder oplopen dan -5, verder dan -5 raak je niet in de min.
1. Heb ik negatieve schadevrije jaren?
Je kunt eenvoudig achterhalen of je negatieve schadevrije jaren hebt. Zo is het aantal schadevrije jaren te zien op het meest recente polis blad van je oude verzekeraar. Ook is het mogelijk om het aantal schadevrije jaren op te vragen bij je huidige verzekeraar. Een overzicht van alle mogelijkheden om je schadevrije jaren op te vragen, vind je in het artikel 'Schadevrije jaren opvragen'.
Let op! Rijd je in een auto van de zaak of een leaseauto? Dan bouw je officieel geen schadevrije jaren op. Wil je de tijd die je op deze manier schadevrij hebt gereden toch inwisselen voor korting bij je nieuwe verzekeraar? Dan heb je een leaseverklaring of werkgeversklaring nodig.
2. Wanneer vervallen negatieve schadevrije jaren
De schadejaren, ook de negatieve schadejaren, worden door alle autoverzekeraars bijgehouden in een centrale database: Roy Data. Negatieve schadevrije jaren blijven minimaal 5 jaar staan in deze database, dus ook als je geen auto meer op je naam hebt staan. Pas daarna vervallen negatieve schadevrije jaren in de database van Roy Data.
3. Negatieve schadevrije jaren afkopen
Bij veel verzekeraars kun je een schadeclaim tot één of twee jaar na de claim nog terugbetalen, om zo de negatieve schadevrije jaren af te kopen. Je terugval in schadevrije jaren wordt dan namelijk ook hersteld, waardoor je misschien minder negatieve schadevrije jaren meer hebt of zelfs helemaal geen min jaren meer. Kijk wel goed naar de kosten van het afkopen van negatieve schadejaren en of deze opwegen tegen de besparing op de premie. Een schade afkopen kan namelijk erg duur zijn.
4. Autoverzekering overstappen met negatieve schadevrije jaren
Wil je overstappen van autoverzekering met negatieve schadevrije jaren? Stap nooit over voor je zeker weet of je nieuwe verzekeraar je accepteert. Zeg je namelijk eerder al je autoverzekering op, dan is je vorige verzekeraar ook niet meer verplicht je terug te nemen. Zeg je oude verzekering dus pas op als je zeker weet dat een andere verzekeraar je accepteert. Met negatieve schadevrije jaren kan het zijn dat je oude verzekeraar je namelijk niet meer terug neemt als klant.
5. Van autoverzekering overstappen met negatieve schadevrije jaren? Altijd pas na een heel jaar
Ga je overstappen naar een andere autoverzekering met negatieve schadejaren? Stap dan altijd pas over als je een heel schadevrij jaar hebt volgemaakt. Verzekeraars geven alleen maar hele schadevrije jaren, ook negatieve schadevrije jaren, door aan Roy Data. Stel je staat op min 3 schadejaren en je bent elf maanden van het jaar schadevrij verzekerd geweest, dan geeft je oude verzekeraar toch maar min -3 schadevrije jaren door in plaats van min 2. Je hebt dan elf maanden weggegooid en dat is natuurlijk zonde!
6. Autoverzekering met negatieve schadevrije jaren partner afsluiten
Als je negatieve schadevrije jaren op je naam hebt, kan dat een reden zijn voor de verzekeraar om de verzekering te weigeren. Sommige mensen denken dat je auto verzekeren op naam van je partner een oplossing is als je negatieve schadevrije jaren hebt. Dit kan alleen als jij en je partner op hetzelfde adres wonen. Maar als jij in de auto rijdt, moet je partner dat wel opgeven.
Let op! Er zijn ook verzekeraars die als je partner of een volwassen thuiswonend kind een autoverzekering afsluit als voorwaarde stellen dat jij niet in de auto mag rijden, omdat je negatieve schadevrije jaren hebt.
7. Autoverzekering met min jaren, wees altijd eerlijk
Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan vraagt de verzekeraar je naar het aantal schadevrije jaren. Heb je min schadejaren, wees dan altijd eerlijk als je een autoverzekering aanvraagt. Het heeft namelijk geen zin om bij je aanvraag verkeerde informatie over je schadevrije jaren op te geven. De verzekeraar controleert je gegevens altijd in het systeem van Roy Data. Hierin staan al je gegevens vermeld.
8. Min 5 schadevrije jaren? Blijf bij je verzekeraar!
Heb je 4 of 5 negatieve schadejaren, dan moet je altijd blijven zitten waar je zit. Wanneer je dit aantal min jaren hebt, zijn er bijna geen autoverzekeraars die je accepteren. Zodra je een paar jaar schadevrij hebt gereden en op min 1, min 2, of min 3 schadejaren staat, kun je weer proberen of een andere verzekeraar je accepteert.
9. Auto verzekeren met min jaren, check elk jaar even opnieuw
Heb je een autoverzekering met min jaren? Ook dan kan het lonen om je premie elk jaar te checken of het ergens anders goedkoper kan. Check dus vanaf min 3 schadevrije jaren elk jaar opnieuw of je je ergens anders goedkoper kunt verzekeren.
10. Toch een autoverzekering afsluiten met min jaren?
Als je helemaal nergens meer terecht kunt met je negatieve schadevrije jaren is er altijd nog De Vereende Verzekeringen. Deze verzekeringsmaatschappij staat er om bekend dat zij soepeler omgaan met het acceptatiebeleid van autoverzekeringen met min jaren. Je betaalt bij De Vereende wel een hogere premie voor je autoverzekering dan bij andere verzekeraars. Helaas is dit waarschijnlijk wel de enige optie om te blijven rijden. Je mag namelijk niet onverzekerd met je auto de weg op!