Waarop letten bij het verzekeren van je eerste auto?
Ga je voor het eerst een auto kopen? Zodra je een auto op je naam zet, moet je het voertuig minimaal WA verzekeren. Dit is niet altijd even eenvoudig. Verzekeraars zien namelijk een risico: beginnende bestuurders hebben immers weinig rijervaring en daarom meer kans op schade. Je betaalt daarom een hogere premie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je onnodig te veel moet betalen. Wij helpen je met enkele handige tips om je eerste auto zo voordelig mogelijk te verzekeren.
Hoe hoog wordt de premie van mijn eerste autoverzekering?
Een autoverzekering afsluiten voor je eerste auto is vaak duur. Hoe hoog de premie van je eerste autoverzekering wordt, hangt van de volgende factoren af:
- Je leeftijd: Cijfers laten zien dat jonge autobestuurders vaker schade rijden dat oudere, meer ervaren bestuurders. Om deze reden betaal je voor je autoverzekering als beginnend bestuurder bij veel verzekeraars een hogere premie.
- Waar je woont: In een dorp heb je minder kans om schade te rijden dan in een grote stad. Vaak betaal je in grotere steden dan ook een hogere premie.
- Schadevrije jaren: Hoe langer je in je auto rondrijdt zonder schade te melden bij je verzekeraar, hoe meer korting je op je premie krijgt. Sluit je voor het eerst een autoverzekering af? Dan begin je met nul schadevrije jaren, en krijg je dus ook geen korting.
1. Eerste autoverzekering? Kies een relatief goedkope auto
Bepaalde auto’s zijn voordeliger te verzekeren. Wil je de premie van je verzekering zo laag mogelijk houden? Kies dan voor een relatief voordelige auto. Je betaalt minder premie voor:
- Een wat oudere auto: Heb je een leuk tweedehandsje op het oog? Prima! Hoe ouder de auto, hoe lager de premie van je autoverzekering. Kijk wel goed naar de onderhoudsstaat van een oudere auto. Anders heb je straks een goedkope premie, maar ben je alsnog veel geld kwijt aan het onderhoud van het voertuig.
- Een kleiner, lichter model: Je betaalt meer premie naarmate een auto groter is en meer vermogen heeft. Bovendien accepteert niet elke verzekeraar beginnende bestuurders met een auto die veel vermogen heeft.
2. Check de premie van je eerste autoverzekering voor aankoop
Heb je een leuke auto op het oog? Check dan altijd eerst hoe hoog de premie van je autoverzekering wordt. Zo weet je van tevoren zeker of je die daadwerkelijk kunt betalen. Als je het kenteken van de auto kent, kun je hier eenvoudig de autoverzekering berekenen. Je weet dan direct waar je aan toe bent.
3. Vergelijk je eerste autoverzekering en bespaar!
Heb je de ideale eerste auto gevonden? Dan is een autoverzekering afsluiten de volgende stap. Je autoverzekering is niet bij elke verzekeraar even duur. Sterker nog: de hoogte van de premie verschilt per verzekeraar behoorlijk. Op onze onafhankelijke vergelijkingssite kun je eenvoudig online het aanbod vergelijken. Zo vind je direct een goedkope autoverzekering en begin je meteen met besparen!
4. Eerste auto verzekeren en schadevrije jaren
Zet je eerste auto altijd op je eigen naam: zo begin je direct met het opbouwen van schadevrije jaren. Bij een volgende auto profiteer je dan van een mooie korting op je premie. Staat de auto op jouw naam? Dan is het niet mogelijk om de auto op naam van iemand anders te verzekeren. Ook niet op naam van je ouders.
5. Eerste autoverzekering? Betaal kleine schades zelf
Rijd je toch schade in je eerste auto? Betaal kleine schades dan zoveel mogelijk zelf. Als je de schade zelf betaalt, heeft die geen invloed op je schadevrije jaren. Claim je een relatief kleine schade bij de verzekeraar? Dan kost het je direct schadevrije jaren, en profiteer je ook bij een volgende autoverzekering niet van korting op je premie. Zo ben je op lange termijn dus duurder uit.
6. Check elk jaar de premie en dekking van je eerste autoverzekering
Bij je eerste autoverzekering komt heel wat kijken. We raden je daarom aan om jaarlijks nog even te checken hoe het met de premie en dekking van de autoverzekering zit. Zo kan het heel goed zijn dat je volgend jaar ineens goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar, of dat je toch behoefte hebt aan een andere dekking. Door dit goed in de gaten te houden, kun je tot wel 600 euro per jaar besparen.