Waar moet je op letten als je je autoverzekering wilt overzetten naar je nieuwe auto?
Koop je een nieuwe auto, dan moet je deze auto verzekeren. Als je huidige auto meteen inruilt over verkoopt, kun je de verzekering van je auto overzetten op je nieuwe auto. Hoe werkt dit? En is het verstandig? Wij geven je enkele handige tips.
1. Autoverzekering omzetten, regel het op tijd
Je nieuwe auto moet dus direct verzekerd zijn zodra deze op je naam staat. Als je auto via een dealer koopt, moet deze meestal nog rijklaar gemaakt worden en krijg je een afspraak om de auto op te halen. Je weet dus precies wanneer de auto op je naam koopt en je ermee wilt gaan rijden. Je kunt dan gewoon op tijd met je verzekeraar of tussenpersoon regelen dat de autoverzekering wordt overgezet op je nieuwe auto. In de meeste gevallen is het ook geen probleem als je dit past doorgeeft als je bij de dealer staat, maar ga je de auto echter in het weekend of 's-avonds ophalen? Regel het overzetten van je autoverzekering dan alvast van tevoren. Niet elke verzekeraar is namelijk 's-avonds of in het weekend bereikbaar.
2. Autoverzekering overzetten? Houd je nieuwe kenteken en meldcode bij de hand
Om de autoverzekering om te zetten op je nieuwe auto heb je een kenteken en meldcode nodig. Vraag deze dus alvast aan de dealer of verkoper, zodat je de auto kunt verzekeren.
3. Verzekering op andere auto overzetten? Let op je premie!
Een andere auto betekent een andere premie. Zodra je de autoverzekering omzet, ga je dus meer of minder premie betalen. Als je de autoverzekering omzet, kan je verzekeraar of tussenpersoon je direct vertellen wat je nieuwe premie wordt.
4. Autoverzekering wijzigen naar nieuwe auto niet altijd voordelig
Omdat je premie wijzigt als je een andere auto verzekert, hoeft je autoverzekering omzetten niet per se voordelig te zijn. Misschien is een andere autoverzekeraar wel voordeliger voor je. Ga op Geld.nl verzekeringen vergelijken en vul de gegevens in van je nieuwe auto. Je ziet dan direct welke autoverzekeraar voor jou het voordeligste is. Vaak kun je de gewenste autoverzekering afsluiten via Geld.nl. Als je oude auto verkoopt, kun je met het vrijwaringsbewijs die autoverzekering opzeggen.
5. Verzekering auto niet omzetten, maar overstappen? Let op je schadevrije jaren!
Voor je besluit over te stappen in plaats van je autoverzekering om te zetten, moet je nog wel even goed kijken naar je schadevrije jaren. Je mag namelijk alleen hele schadevrije jaren meenemen naar je nieuwe autoverzekeraar. Heb je bijvoorbeeld twee schadevrije jaren en krijg je er over een maand één jaar bij? Dan schrijft je autoverzekeraar toch maar twee schadevrije jaren in bij Roy Data. Je neemt dan twee schadevrije jaren mee en bij je nieuwe verzekeraar begin je opnieuw om het derde jaar op te bouwen. Je gooit dan in feite elf maanden weg. In zo'n geval is het verstandiger om je autoverzekering om te zetten en overstappen zodra je nieuwe schadevrije jaar binnen hebt.
6. Verzekering auto overzetten, oude auto nog niet verkocht
Wanneer je je oude auto nog niet verkocht hebt, kun je de verzekering nog niet omzetten. Je oude auto moet namelijk ook nog verzekerd blijven. Je verzekert dan je nieuwe auto als tweede auto mee, zonder schadevrije jaren. Zodra je de eerste auto hebt verkocht, kun je de schadevrije jaren alsnog overzetten op de nieuwe auto. De premie voor die auto gaat dan omlaag.
Let op! Ben je helemaal niet van plan om je oude auto te verkopen? Dan verzeker je de nieuwe auto altijd mee als tweede auto. Meer hierover lees je in het artikel 'Tweede auto verzekeren'.