Hoelang is een autoverzekering nog geldig na overlijden van de eigenaar?
Als een naaste overlijdt heb je als nabestaande een hoop te regelen, terwijl je juíst een heftige periode doormaakt. Gelukkig is de autoverzekering iets dat je niet direct na overlijden hoeft te behandelen. De autoverzekering van de overledene blijft nog vijf weken geldig na het overlijden. Je hebt tot die tijd om te beslissen wat je met de auto doet. Uiteraard moet er in die vijf weken wel premie en wegenbelasting betaalt worden voor de auto.
Autoverzekering na overlijden, welke mogelijkheden heb je?
Als nabestaande heb je een paar mogelijkheden met de auto van de overledene:
- Je verkoopt de auto
- Je zet de auto op je eigen naam of die van één van de andere nabestaanden. De nieuwe eigenaar moet dan ook een verzekering voor de auto afsluiten.
- Je schorst de auto, bijvoorbeeld als het niet lukt om de auto binnen vijf weken te verkopen. Dit kan pas nadat je de auto op naam van jezelf hebt gezet.
Autoverzekering bij overlijden als je de auto verkoopt
In meeste gevallen verkopen de nabestaanden de auto van de overledene. De nieuwe eigenaar krijgt bij het overschrijven van de auto op zijn naam een vrijwaringsbewijs. Dit geeft hij aan jou. Je kunt hiermee de autoverzekering van de overledene opzeggen.
Lukt het niet om binnen vijf weken de auto te verkopen, dan moet je de auto op je eigen naam zetten en verzekeren. Je kunt de auto in dat geval ook tijdelijk schorsen. Je moet de auto dan wel eerst overschrijven op je eigen naam.
Autoverzekering na overlijden – Auto overschrijven op je eigen naam
Als je de auto op je eigen naam wilt zetten, regel je dit op een kantoor van PostNL. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs nodig. De medewerker van het Postkantoor schrijft de auto vervolgens over op jouw naam.
Let op! Ook als je partner overlijdt en je automatisch de auto erft, moet je het kenteken overschrijven naar je eigen naam.
Zodra de auto op jouw naam staat, moet je ook een autoverzekering afsluiten voor de auto op jouw naam. Je kan dit regelen via de autoverzekeraar van de overledene. De autoverzekeraar maakt dan een premieberekening op basis van jouw gegevens. Dit betekent dat je een andere premie gaat betalen, afhankelijk van je leeftijd, schadevrije jaren en het aantal jaren dat je al een rijbewijs hebt.
Tip! Je mag de schadevrije jaren van je partner overnemen als hij of zij overlijdt en je de auto houdt. Kinderen mogen dit helaas niet bij elke verzekeraar.
Auto schorsen na overlijden eigenaar
De auto schorsen regel je via de RDW. Zodra de auto geschorst is, hoef je er geen verzekering oor te af te sluiten. Ook betaal je in de periode geen wegenbelasting. Houd er wel rekening mee dat een geschorste auto niet aan de openbare weg mag staan. Je moet de auto dus op privéterrein parkeren. Meer hierover lees je in het artikel Autoverzekering schorsen.
Let op! Soms vraagt de verzekeraar een bewijs van overlijden als je de autoverzekering opzegt of overschrijft op jouw naam. Dit kan bijvoorbeeld een bericht van de arts of huisarts zijn.
Besparen op autoverzekering na overlijden
Vaak bespaar je op je autoverzekering als je overstapt naar een andere verzekeraar. De goedkoopste verzekering voor bijvoorbeeld je man of je vader hoeft voor jou niet de goedkoopste verzekering te zijn. De verzekeraar past de premie namelijk aan op jouw situatie. Besluit je een andere autoverzekering aan te vragen, dan zeg je de huidige autoverzekering op en sluit je bij een andere verzekeraar je nieuwe autoverzekering af.
Tip! Op Geld.nl kun je eenvoudig de autoverzekering vergelijken die aan je wensen voldoet. In de module vul je enkele gegevens in over jezelf en de auto, waarna je de premie ziet die elke verzekeraar voor jou rekent. Let naast de premie ook goed op de voorwaarden van de verschillende verzekeringen!
Mag je in de auto rijden van een overleden persoon?
Zolang de auto verzekerd is, mag je erin rijden. Dit geldt ook in de periode dat de auto nog op naam van de overledene staat. Besluit je echter de auto tijdelijk te schorsen? Dan mag je er op dat moment niet meer in rijden.