Hoe kun je je auto verzekeren met een CIS-registratie?
Als je een CIS-registratie hebt, heeft de stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) jouw gegevens geregistreerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de verzekeraar je autoverzekering opzegt omdat je langere tijd de premie van je autoverzekering niet betaalt. Bij veel verzekeraars is het niet of nauwelijks mogelijk een autoverzekering af te sluiten als je een CIS-registratie hebt. In dit artikel lees je welke invloed een CIS-registratie heeft op een autoverzekering afsluiten.
Let op! Via Geld.nl is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten als je een CIS-registratie hebt.
Autoverzekering met CIS-registratie, waarom moeilijk?
De stichting CIS registreert gegevens voor autoverzekeraars. Zo houdt de stichting alle schadeclaims bij die je indient bij je autoverzekeraar. Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan controleert de verzekeraar of je een CIS-registratie hebt.
In de volgende gevallen kun je een CIS-registratie krijgen:
- De verzekeraar zegt je autoverzekering op. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een langere tijd de premie van je autoverzekering niet betaalt, of wanneer je zoveel schades rijdt dat je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. Ook als je niet meewerkt aan het afhandelen van een schade, kan de verzekeraar je autoverzekering beëindigen.
- Je pleegt fraude of maakt op een andere manier misbruik van de verzekeraar.
- Je rijdt schade met een onverzekerde auto.
- Je rijbevoegdheid is ontzegt.
Veel verzekeraars zullen je weigeren met een CIS-registratie, omdat het risico op schades of betaalachterstanden groter is dan bij mensen zonder CIS-registratie.
Tip! Weet je niet zeker of je een CIS-registratie hebt? Doe dan een inzageverzoek via de website van de Stichting CIS.
Waar wel autoverzekering afsluiten met CIS-registratie?
Staat er een auto op jouw naam? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Hoewel dat met een CIS-registratie lastig is, kun je bij De Vereende je wel een autoverzekering afsluiten. Deze verzekeraar accepteert in principe iedereen die een autoverzekering wil afsluiten. Bij De Vereende kun je ook terecht voor een beperkt casco autoverzekering én een allrisk autoverzekering.
Bij De Vereende krijg je wel te maken met bepaalde voorwaarden. Zo is een autoverzekering bij De Vereende niet de goedkoopste autoverzekering: je betaalt bij deze verzekeraar een hogere premie voor je autoverzekering. Ook moet je in veel gevallen enkele maanden premie vooruitbetalen.
Autoverzekering afsluiten na CIS-registratie
Een CIS-registratie duurt altijd een bepaalde tijd. In onderstaand overzicht zie je na welke tijd de stichting CIS je registratie verwijdert.
Reden CIS-registratie | Na hoeveel jaar verwijderd? |
Claimmelding: Als je te vaak schades claimt bij je autoverzekering. | 5 jaar |
Waarborgfondsmelding: Als je schade rijdt met een onverzekerde auto. | 5 jaar |
Ontzegging van de Rijbevoegdheid: Je rijbevoegdheid is ontzegd. | 5 jaar, vanaf de einddatum van de rijontzegging |
Vertrouwelijke Mededeling in verband met Royement niet nakomen contractuele verplichtingen: De verzekeraar zegt je autoverzekering op. Bijvoorbeeld omdat je wanbetaler bent, of je je niet aan de polisvoorwaarden van je autoverzekering houdt. | 3 jaar bij een betaalachterstand 5 jaar bij het niet nakomen van de polisvoorwaarden |
Externe Verwijzings Registratie: Je hebt verzekeringsfraude gepleegd. | 8 jaar |
Zoals je in het overzicht ziet, verwijdert de stichting CIS jouw registratie na een bepaalde tijd. Daarna kun je weer gewoon een autoverzekering afsluiten bij een reguliere verzekeraar. Je gaat dan vaak een fors lager bedrag betalen dan je bij een verzekeraar als De Vereende doet. Benieuwd wat je precies gaat betalen? Je kunt hier de premie van je autoverzekering berekenen.
Let op! Ben je van mening dat jouw CIS-registratie onterecht is? Dan kun je op de website van stichting CIS een correctieverzoek indienen. Dat kan met dit Correctieformulier.