Waar moet je op letten als je (onder) de 23 jaar bent en een autoverzekering wilt afsluiten?
Ben je 23 jaar of jonger en wil je een autoverzekering afsluiten? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie dan je ouders. Als jonge bestuurder heb je nog weinig rijervaring en is de kans op een schade of een ongeluk groter. Daarom betaal je tot en met 23 jaar een hogere premie voor je autoverzekering. Toch kun je een voordelige verzekering afsluiten als je onder de 23 jaar bent. We geven je graag de nodige tips.
1. Onder de 23 jaar? Ga voor een wat oudere auto
Hoe ouder je auto, hoe lager de premie van je autoverzekering. Ben je onder de 23 jaar? Dan kun je dus prima voor een occasion te gaan. Let wel op dat je een auto koopt die in goede staat verkeert. Anders ben je veel kosten kwijt aan het onderhoud en de reparaties van het voertuig.
2. Auto verzekeren onder de 23 jaar: kies een lichter model
Ook kun je het beste kiezen voor een wat kleinere en lichtere auto. Voor zwaardere auto’s en voertuigen met meer vermogen betaal je een hogere verzekeringspremie. Sommige verzekeraars accepteren bovendien geen jonge bestuurders met auto’s die veel vermogen hebben. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zijn auto’s tot 136pk vermogen prima te verzekeren als je 23 jaar of jonger bent.
Tip! De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Direct weten waar je aan toe bent? Dan kun je hier je autoverzekering berekenen.
3. Dekking autoverzekering onder de 23 jaar
Je bent als autobezitter verplicht om minimaal een WA autoverzekering voor je voertuig af te sluiten. De verzekeraar dekt dan schades die je bij andere voertuigen veroorzaakt. Een WA autoverzekering is de voordeligste dekkingsvariant. Voor een auto die 10 jaar of ouder is, is alleen een WA verzekering meestal voldoende. Bestuurder tot 23 jaar rijden vaak in wat oudere auto's en kiezen daarom ook vaak voor deze dekking.
Met enkel een WA verzekering betaal je schades aan je eigen auto wel zelf. Heb je daar geen geld voor wil je dit niet? Dan kun je de WA autoverzekering uitbreiden naar de WA beperkt casco autoverzekering. Daarmee ben je ook verzekerd voor brandschade, inbraak, aanrijdingen met dieren en ruitbreuk. Meer over welke dekking het beste bij je auto past, lees je in het artikel Autoverzekering kiezen.
4. Besparen op autoverzekering onder de 23 jaar?
Onder de 23 jaar betaal je vaak een hogere verzekeringspremie voor je auto. Toch kun je ook als jonge bestuurder honderden euro’s per jaar op je autoverzekering besparen. De premieverschillen zijn bij de verschillende verzekeraars namelijk groot. Op Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig je autoverzekering. Zo vind je direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw voertuig.
Check vervolgens jaarlijks de premie en dekking van je autoverzekering even opnieuw. Het kan namelijk heel goed, dat je volgend jaar ineens stukken goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar. Daarnaast zien verzekeraars je vanaf 24 jaar als minder risico. Zo bespaar je uiteindelijk flink op je autoverzekering, ook als je 23 jaar of jonger bent.
5. Eigen risico bij autoverzekering 23 jaar of jonger
Ben je 23 jaar of jonger? Bij sommige verzekeraars betaal je tot 24 jaar een hoger eigen risico. Dit kan tot enkele honderden euro’s oplopen. Of je een hoger eigen risico betaalt en hoeveel, verschilt per verzekeraar. Let hier dus goed op als je een autoverzekering afsluit.
6. Betaal kleine schades zelf als 23 jarige
Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer schade rijdt als je 23 jaar of jonger bent. Probeer kleine schades zoveel mogelijk zelf te betalen. Zo heeft de schade geen invloed op je schadevrije jaren. Hoe langer je in je auto rondrijdt zonder schade te claimen bij je verzekeraar, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Met deze jaren bouw je op den duur een flinke korting op de premie van je autoverzekering op.
7. Verzeker de auto altijd op je eigen naam. Ook onder de 23 jaar!
Zet je een auto op je naam? Dan heb je direct verzekeringsplicht. Het is dan ook verplicht om het voertuig op je eigen naam te verzekeren. Ouders van jonge bestuurders vinden het soms een goed idee om het voertuig van hun zoon of dochter op hun eigen naam te verzekeren, omdat zij een lagere premie betalen. Dit is echter fraude. Je kunt hierdoor zelfs op de zwarte lijst van verzekeraars komen te staan! Zie bijvoorbeeld deze zaak (Bron: Telegraaf).
Bovendien ga je direct schadevrije jaren opbouwen zodra je een voertuig op je eigen naam verzekert. Dit levert je extra voordelen op in de toekomst.