Stormschade aan je auto: wat dekt je autoverzekering?
Een flinke storm kan behoorlijke schade aan je auto veroorzaken. Denk aan blikschade of ruitschade door afbrekende takken, rondvliegende dakpannen of een omgevallen boom. Maar is je auto eigenlijk verzekerd tegen deze schade? Dat hangt af van de dekking van je autoverzekering. In dit artikel lees je precies wanneer stormschade aan je auto verzekerd is en wat je doet bij hagelschade, blikschade of andere schade aan je auto door storm.
Wat is stormschade?
Storm kan op verschillende manieren je auto beschadigen. Stormachtig weer bestaat vooral uit krachtige windstoten, soms in combinatie met onweer of hagel. De windkracht tijdens een storm kan zo sterk zijn dat bomen omwaaien, takken rondvliegen of dakpannen losraken. Ieder object dat door storm rondvliegt of omvalt, kan schade aan je auto veroorzaken. Schade door wateroverlast, zoals een ondergelopen straat waarbij je auto waterschade oploopt, wordt niet altijd als stormschade gezien. Dit verschilt per verzekeraar.
Goed om te weten: het KNMI spreekt bij een windkracht 9 van storm. Veel verzekeraars gaan voor schade door storm uit van windkracht 7 of hoger.
Wordt stormschade vergoed door je autoverzekering?
Of je autoverzekering stormschade vergoedt, hangt af van het soort autoverzekering dat je hebt. Er zijn drie soorten dekkingen: WA, beperkt casco en all risk. Iedere dekking gaat anders om met het vergoeden van schade door storm.
Stormschade WA-verzekering
Ben je WA verzekerd? Dan is alleen de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen gedekt. Je eigen auto is niet verzekerd voor schade. Stormschade aan je eigen auto krijg je met een WA-verzekering dus niet vergoed.
Tip! Heeft je auto schade opgelopen door storm, maar ligt de oorzaak bij derden? Dan kun je de ander aansprakelijk stellen voor je schade. Is je auto tijdens een storm bijvoorbeeld geraakt door dakpannen van het slecht onderhouden dak van het huis van je buren, dan kun je proberen via de verzekering van je buren een vergoeding van de schade te krijgen. Je moet dan wel aantonen dat de eigenaar nalatig is geweest.
Stormschade beperkt casco autoverzekering
Een WA beperkt casco verzekering vergoedt schade aan anderen en schade aan je eigen auto door storm, hagel en rondvliegende objecten.
Goed om te weten: Met een beperkt casco verzekering ben je ook verzekerd tegen andere onverwachte gebeurtenissen, zoals brandschade, overstekend wil, ruitschade, diefstal en inbraak.
Stormschade allrisk verzekering
Met een volledig casco autoverzekering, ofwel allrisk autoverzekering, ben je verzekerd voor de schade aan anderen, onverwachte gebeurtenissen zoals storm, brand, diefstal en inbraak én ook schade door eigen schuld. Dus wanneer je bijvoorbeeld met je auto tijdens een storm tegen een paaltje rijdt.
Niet elke verzekeraar hanteert dezelfde regels voor autoschade door storm. Zo heeft niet elke verzekeraar de voorwaarde dat er een officiële windkracht 7 moet zijn vastgesteld. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden van je autoverzekering om te zien welke autoschade onder stormschade valt.
Eigen risico en schadevrije jaren bij stormschade
Bij stormschade aan je auto geldt vaak een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering uitkeert. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per verzekeraar en polis. Stormschade heeft meestal geen invloed op je schadevrije jaren, omdat het om schade door natuurgeweld gaat. Dit betekent dat je je no-claimkorting behoudt. Ook gaat je premie niet omhoog.
Wil je geen risico lopen op onverwachte kosten? Controleer dan of je eigen risico en schadevrije jaren worden beïnvloed bij een schadeclaim.
Stormschade claimen: hoe werkt het?
Heb je schade aan je auto door storm? Dan werkt de schade melden als volgt:
- Maak foto’s van de autoschade en de situatie. Dit helpt bij de schadeclaim.
- Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Sommige verzekeraars hanteren een korte termijn voor het indienen van een claim.
- Vul het schadeformulier in en stuur dit samen met bewijsstukken, zoals foto’s en eventuele politierapporten naar de verzekeraar.
- Laat de schade beoordelen door een schade-expert. De verzekeraar kan een expert sturen om de schade op te nemen.
- Laat je auto repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf.
Hoe snel de verzekeraar de schade aan je auto vergoedt, hangt af van de ernst van de schade en de drukte bij de verzekeraar. De afhandeling van de schademelding kan enkele dagen tot weken duren.
Alternatieven voor schadeclaim: zelf betalen of niet?
In sommige gevallen is de stormschade zelf betalen voordeliger dan een claim indienen. Dit geldt vooral wanneer de reparatiekosten lager zijn dan het eigen risico. Of als een schade claimen ten koste gaat van je schadevrije jaren. Ook wanneer je premie aanzienlijk stijgt door een schadeclaim, is het verstandiger om de kosten van de schade uit eigen zak te betalen.
De kosten van de meest voorkomende stormschades verschillen nogal. Ruitschade door hagel kan enkele honderden euro’s kosten, terwijl lakschade door rondvliegende takken al snel richting de duizend euro gaat. Als een boom op je auto valt en deze total loss wordt verklaard, kan de schade oplopen tot enkele duizenden euro’s.
Tip: wil je weten of het zin heeft om je schade te claimen? Vraag je schadeherstelbedrijf om een kostenindicatie.
Je auto total loss door stormschade
Heeft je auto door storm onherstelbare schade opgelopen en wordt deze total loss verklaard? Dan vergoedt de verzekeraar bij een WA+ of allrisk dekking de dagwaarde van je auto. Dit is de waarde van je auto vlak voor de schade.
Stormschade auto door storm in het buitenland
Loopt je auto schade op door storm in het buitenland? In het buitenland geldt dezelfde dekking voor je autoverzekering als in Nederland. In welke landen je verzekerd bent, zie je op je groene kaart. Dit is je verzekeringsbewijs.
Verschil stormschade en andere natuurschade
Niet alle natuurschade valt onder de dekking van een WA+ of allriskverzekering. Schade door blikseminslag wordt vaak wel vergoed, maar bij schade door overstroming of extreme regenval is dit lastiger. Waterschade wordt soms vergoed als deze het directe gevolg is van een storm, maar dit hangt af van de polisvoorwaarden. Dan kan het zijn dat waterschade aan je geparkeerde auto door een hevige regenbui wel wordt vergoed, maar is waterschade omdat je zelf met je auto door een diepe plas rijdt niet verzekerd.
Voor blikseminslag geldt dat schade aan elektronische systemen van de auto bij een WA+ of allrisk verzekering vaak wel wordt vergoed.
Zo voorkom je stormschade aan je auto
Hevige stormen komen in Nederland steeds vaker voor. Gelukkig kun je stormschade aan je auto op verschillende manieren voorkomen of beperken:
- Parkeer je auto op een veilige plek, bijvoorbeeld onder een carport of in een garage. Vermijd bomen en losse objecten.
- Gebruik hulpmiddelen zoals een autohoes voor extra bescherming.
- Houd het weerbericht in de gaten en verplaats je auto als het moet naar een veiligere plek.
- Voorkom schade door hagel met een speciale hageldeken.