Een pruik is een haarwerk dat eruitziet als een echt kapsel. Ben je gedeeltelijk of helemaal kaal door een ziekte of medische behandeling? Dan krijg je mogelijk een vergoeding voor pruiken vanuit de basisverzekering. Je basisverzekering vergoedt maximaal 454,50 euro voor een pruik. Is jouw pruik duurder? Dan betaal je het overige bedrag zelf. Wel kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Vergoeding pruiken vanuit de basisverzekering
Je basisverzekering vergoedt maximaal 454,50 euro voor een pruik. Deze vergoeding geldt alleen voor de pruik zelf, dus niet voor het aanmeten van het haarwerk. Een pruik kost gemiddeld ergens tussen de 250 en 2.500 euro (bron: Haarstichting). Je kunt de vergoeding voor pruiken ook gebruiken voor andere hoofdbedekking zoals een hoed, een pet of een mutssja.
In de volgende situaties krijg je een vergoeding voor pruiken vanuit de basisverzekering:
- Je bent gedeeltelijk of helemaal kaal door een ziekte, bijvoorbeeld alopecia, lupus erythematodes of bepaalde schildklieraandoeningen.
- Je bent gedeeltelijk of helemaal kaal medische behandelingen voor een ziekte. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie bij kanker.
- Je bent een transgender vrouw, geboren als man, en hebt last van klassieke mannelijke kaalheid of alopecia androgenetico. Wel moet je een diagnose transseksualiteit hebben. Ook eisen veel verzekeraars dat je een geslachtsaanpassende operatie hebt gehad.
Je basisverzekering vergoedt geen pruiken of andere hoofdbedekking als je als cisgender man last hebt van klassieke mannelijke kaalheid of alopecia androgenetico. Deze vorm van kaalheid wordt namelijk niet als een ziekte gezien, maar als een natuurlijk gevolg van veroudering.
Vergoeding pruiken vanuit de aanvullende verzekering
Is de pruik die jij wilt kopen duurder dan de 454,50 euro die de basisverzekering vergoedt? Dan betaal je het verschil zelf. Dit is de eigen bijdrage voor de pruik. Hiervoor kun je bij veel verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten.
Niet alle zorgverzekeraars vergoeden pruiken op dezelfde manier. Bij sommige aanvullende verzekeringen krijg je een maximale vergoeding voor alle hulpmiddelen. Onder deze hulpmiddelen vallen bijvoorbeeld ook een gehoorapparaat, een rollator of incontinentiemateriaal. Bij andere aanvullende zorgverzekeringen is er een aparte vergoeding voor pruiken.
Voor pruiken geldt een maximum vergoeding per jaar vanuit de aanvullende verzekering. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per zorgverzekering. Hoe hoger de vergoeding, hoe meer premie je meestal betaalt.
Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan of je een extra vergoeding voor pruiken wilt vanuit de aanvullende verzekering. Vervolgens kies je zelf hoe hoog deze vergoeding moet zijn. Je ziet dan direct welke aanvullende verzekeringen aansluiten op je zorgwensen én hoe hoog je zorgpremie wordt.
Vergoeding pruiken en eigen bijdrage
Zoals hierboven ook beschreven: als je een pruik koopt die duurder is dan de 454,50 euro die je basisverzekering vergoedt, betaal je het verschil zelf. Dit bedrag wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor (een deel van) deze kosten.
Vergoeding pruiken en eigen risico
Voor zorg waarvoor je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering, betaal je een verplicht eigen risico. Dit geldt ook voor pruiken, als je je eigen risico in het jaar waarin je de pruik koopt nog niet helemaal hebt verbruikt.
Krijgt je kind onder de 18 jaar een vergoeding voor een pruik of haarwerk? Dan betaal je geen eigen risico. Voor medische zorg voor kinderen onder de 18 jaar geldt namelijk nooit een eigen risico.
Heb ik toestemming nodig voor vergoeding pruiken?
Als je een pruik aanschaft bij een gecontracteerde leverancier, heb je meestal geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Neem wel het voorschrift van je behandelaar mee. In dit voorschrift staat wat voor soort pruik in jouw situatie nodig is.
Schaf je een pruik aan bij een niet-gecontracteerde leverancier? Dan heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig voordat je een pruik koopt. Ben je een transgender vrouw en heb je na een geslachtsaanpassende operatie een pruik nodig? Ook in die situatie heb je toestemming nodig van je zorgverzekeraar.
Waar kan ik terecht voor vergoeding pruiken?
Heb je een pruik nodig? Kies bij voorkeur voor een gecontracteerde leverancier. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier, dan valt je vergoeding mogelijk lager uit. Controleer dus altijd van tevoren of de leverancier van jouw keuze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Lees hier meer over gecontracteerde zorg.