Wat zijn salvage- en opruimingskosten bij een verzekering?
Salvage- en opruimingskosten
Na een grote brand of waterschade in je woning krijg je soms te maken met salvagekosten. Dat zijn kosten die de stichting Salvage maakt. Deze stichting biedt je persoonlijke hulp als gedupeerde en helpt je de schade te beperken. Opruimingskosten zijn kosten die gemaakt worden voor het opruimen van beschadigde spullen en puin na een grote schade. In dit artikel lees je alles over salvage- en opruimingskosten en wat dit betekent voor jouw inboedel- of opstalverzekering.
Wat is salvage?
Krijg je te maken met een grote brand, ontploffing of waterschade schakelt in je woning? Dan schakelt de brandweer vaak Stichting Salvage in. Deze stichting biedt namens alle inboedel- en opstalverzekeraars persoonlijke hulp bij fikse schades en rampen. De kosten die de stichting hiervoor maakt, heten salvagekosten.
Stichting Salvage stuurt binnen een uur na de schade een Salvagecoördinator naar je woning. Deze biedt eerste hulp, een luisterend oor en helpt je met het regelen van praktische zaken zoals onderdak. De Salvagecoördinator schakelt eventueel ook een schadestopbedrijf in om meer schade te voorkomen. Dit bedrijf regelt zaken zoals het opzuigen van water, het weghalen van roet of het dichttimmeren van de woning.
Let op! Meld een grote brand of waterschade altijd direct aan je verzekeraar, ook als de Salvagecoördinator dit al heeft gedaan. Huur je de woning? Dan dient ook de verhuurder direct op de hoogte gesteld te worden.
Vergoeding salvagekosten van je verzekering
Salvagekosten en opruimingskosten zijn twee verschillende zaken. Salvagekosten zijn de kosten die door de Stichting Salvage worden gemaakt na een brand, ontploffing of andere grote schade aan je woning. De hulp van de Stichting Salvage kost je niets. Ook als je geen inboedel- of opstalverzekering hebt. Verzekeraars hebben onderling namelijk afgesproken om deze kosten op zich te nemen en te verdelen.
Opruimingskosten en je verzekering
Na een brand of grote waterschade is je woning er waarschijnlijk slecht aan toe. Misschien is er sprake van ernstige brandschade aan je meubels of moet er puin, asbest of rommel worden opgeruimd. De kosten die je hiervoor maakt heten opruimingskosten. Je bent via je inboedelverzekering, woonverzekering of opstalverzekering verzekerd voor deze kosten.
Hoeveel je verzekeraar precies vergoedt hangt af van de dekking van je verzekering. Vaak geldt er een maximumbedrag voor opruimingskosten. Neem contact op met je verzekeraar voordat je opruimingskosten maakt. Zo weet je precies welk bedrag je verzekeraar vergoedt. Zeker weten dat je goed verzekerd bent voor opruimingskosten en brand? Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste inboedel- of opstalverzekering mét de beste dekking.
Let op! Salvagekosten en opruimingskosten zijn niet hetzelfde als bereddingskosten. Onder bereddingskosten vallen alle kosten die je maakt om (meer) schade te voorkomen of beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor een nieuwe brandblusser als je je huidige brandblusser hebt gebruikt om een brandje in je woning te blussen. Je inboedelverzekeraar vergoedt deze kosten tot een bepaald bedrag. Check de polisvoorwaarden, zodat je precies weet welk bedrag jouw verzekeraar vergoedt.