Hoe werkt een inboedelverzekering voor een huurhuis?
Een inboedelverzekering voor een huurhuis werkt eigenlijk hetzelfde als voor een koopwoning. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huurhuis. Er zijn wel een aantal zaken waar je als huurder even goed op moet letten bij je inboedelverzekering. In dit artikel lees je hoe een inboedelverzekering voor je huurwoning werkt. Zo weet je precies waar je op moet letten als je een inboedelverzekering gaat afsluiten.
Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis?
Omdat de verhuurder de verzekering van je woning en eventuele bijgebouwen regelt, hoef je als huurder geen opstalverzekering af te sluiten. De volgende verzekeringen zijn wel handig als je in een huurwoning woont:
- Inboedelverzekering: Een inboedelverzekering vergoedt schade aan je inboedel. Hieronder vallen onder meer je meubels, sieraden, kunst, televisie en andere elektronische apparatuur. Bij brand, inbraak, diefstal of bijvoorbeeld schade door storm of blikseminslag betaalt de verzekeraar je voldoende geld om je beschadigde spullen terug te kopen.
- Buitenshuisverzekering: Stel je voor: je smartphone, laptop of een duur sieraad wordt buitenshuis gestolen. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of een andere openbare gelegenheid. Dan dekt je inboedelverzekering de schade doorgaans niet, behalve als je een inboedelverzekering met buitenshuisverzekering.
- Aansprakelijkheidsverzekering: Veroorzaak jij of één van je gezinsleden per ongeluk schade aan andermans spullen? Dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering kun je in zulke gevallen voor hoge kosten komen te staan.
- Rechtsbijstandverzekering: Als je in een huurwoning woont is een rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe. Kom je bijvoorbeeld in conflict met je verhuurder? Dan vergoedt je rechtsbijstandverzekering (een deel van) de kosten als je een advocaat nodig hebt of als je besluit er een rechtszaak van te maken.
- Glasverzekering: In je huurcontract kun je lezen of de verhuurder een glasverzekering voor het pand heeft afgesloten. Is dit niet het geval? Dan is het van belang dat je zelf een glasverzekering afsluit. De kosten voor een kapot raam kunnen namelijk hoog oplopen.
Inboedelverzekering verplicht voor huurwoning?
In sommige gevallen verplicht de verhuurder van je woning je om een inboedelverzekering af te sluiten. Als dat in jouw geval zo is, kun je dat lezen in je huurcontract. We raden je altijd aan om een inboedelverzekering af te sluiten, ook als een inboedelverzekering niet verplicht is in jouw huurwoning. Schades aan je spullen door bijvoorbeeld brand, inbraak of diefstal kunnen immers flink in de papieren lopen. Een inboedelverzekering heb je al voor een paar euro per maand en is daarmee een stuk goedkoper.
Tip! Op zoek naar de goedkoopste en beste inboedelverzekering voor de spullen in jouw huurhuis? Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de voordeligste inboedelverzekering die bij jouw situatie past!
Inboedelverzekering bij huurhuis
Een inboedelverzekering afsluiten voor je huurwoning is extra belangrijk. Zeker als je verbeteringen aan je huurwoning hebt aangebracht. Denk daarbij aan een nieuwe keuken, zonnepanelen, een badkamerverbouwing of een dure parketvloer. Met het huurdersbelang bij een inboedelverzekering verzeker je dit soort verbeteringen aan je huurhuis. Dit soort verbouwingen zijn meestal vrij prijzig, dus bij schade is het wel zo fijn als de verzekeraar voldoende vergoedt om de schade te herstellen of de verbetering opnieuw aan te brengen.